Mange kommer til meg og vil tatovere oppå arr. Så idag tenkte jeg å forklare hva som er mulig, hvilke valgmuligheter du har og hva du bør tenke på. Jeg er ikke er ekspert på dermatologi. Mine meninger er basert på mine egne erfaringer (etter 18 år som tatovør) med å tatovere på og rundt arr. Det er også basert på en grunnleggende forståelse av hudens anatomi (som enhver tatovør bør ha).

kan man tatovere oppå arr

Et arr er kroppens biologiske måte å reparere seg når det er såret. Arvevev er laget av samme kollagenprotein som huden den erstatter, men dens fibrøse vevsammensetning vil for alltid være forskjellig. Den har en tettere, mer sammenvevd struktur og er heller ikke like porøs som normal hud. Arvevev er så kompakt at hårfollikler og svettekjertler generelt ikke er i stand til å vokse tilbake gjennom det nye arrvevet.

Denne ujevne teksturen av arrvævet betyr at punkteringene som er gjøres av tatoveringsnålene, legges på en mye tøffere og ujevn overflate. Dermed vil det legge igjen betydelig mindre pigmentdråper, og som også vil leve sine egne liv under overflaten. Mye av blekket vil bli avvist, bare presset tilbake ut av arrvevet. Alt dette gir tatovøren en utfordring, så sørg for at tatovøren har god erfaring med dette.

Kan man tatovere over arr?

Svaret på dette spørsmålet er ja, nei og kanskje. Det er mulig å tatovere arr, (det betyr at du kan sette blekk inn i arrvev), men det er viktig å innse at arrvev er forskjellig fra resten av ens hud. Det er grovt, stivt og mye mindre porøst. 

Hva slags arr er det? Er det et strekkmerke? Var det fra et snitt? Hvor dypt var det? Hvor dypt går arrvevet? Er det et hevet arr? Arr er ikke akkurat samme type vev som vanlig hud, og arrvev har en tendens til å være mer følsom enn normal hud. Er det nerveskader i ditt arr? I så fall kan nerveskaden øke ubehaget du føler når du får en tatovering, eller motsatt. 

Dessverre er det grenser for hva som fungerer å tatovere over arr. For det første vil huden nesten helt sikkert holde blekket annerledes enn den normale huden. Linjer kan bli mindre definert, skyggelegging og farge kan kreve gjentatte økter. Likevel er det så mye som kan gjøres innenfor disse grensene. Tatoveringer for ekstremt arrete hud bør inneholde mye farge, tekstur, detaljer og andre designprinsipper for å skape kunst som vil kamuflere arret, selv om det ikke nødvendigvis tatoveres direkte eller effektivt oppå selve arret. Disse aspektene av design brukes til å trekke seerens øye bort fra arret, slik at det blir mye mindre merkbart eller, i ideelle situasjoner, til og med helt kamuflert.

Kamuflere eller dekorere?

De fleste vil kamuflere arrene sine med tatoveringer. Da må tatoveringen bli større enn arret, sånn at det forsvinner inn i motivet. Man bør lage et motiv stort nok til å lure øyet til å fokusere på noe annet enn arret. Mye kan sammenlignes med når man lager en Coverup, se egen artikkel om det HER.

Bilderesultat for tattoo on scar

via google søk “tattoo on scar”

Noen er ute etter å fremheve arret i steden, eller å bare dekorere de, eller gjøre de søte eller morsomme. Da får de en kunstnerisk vri, og dermed for noe litt mer spennende å se på. Som dette bildet:

Bilderesultat for scar tissue tattoo

via google søk “scar tissue tattoo”

Bulkete arr

Tatovering vil ikke forandre tekstur og det vil ikke eliminere arret. Tatoveringen vil synes godt på de fleste typer arr, men man vil fortsatt se lys og skygge dersom arret går veldig utover på huden. Som på følgende bilde:

Bilderesultat for scar tissue tattoo

via google søk “scar tissue tattoo”

Derfor er det lurt å lage et design som bruker disse formene, slik at dersom lyset skulle lage skygger, blir motivet bare enda bedre, som på følgende bilde:

Bilderesultat for scar tissue tattoo

via google søk “scar tissue tattoo”

Arret bør være flere år gammelt før du tatoverer over det. Da snakker vi minimum 1 år,  helst 3 år gammelt. Et fersk arr beveger seg nemlig fortsatt innvendig, og vil dermed kunne vri og vende på blekket den første tiden.

Så, ja, du kan tatovere over arr, men det er sannsynlig at blekket vil sees vesentlig annerledes ut på arret enn rundt. Det er opp til deg og din tatovør å finne ut sammen og utarbeide det alternativet som passer best for dine spesifikke behov. Noen arr bør man ikke tatovere direkte oppå, men ved å arbeide rundt arret kan kan man hjelpe til med å kamuflere det. 

Håper dette var til nytte for deg. Har du spørsmål rundt dette, kan du kommentere under eller sende spørsmål via spørsmåls-skjemaet her på siden.