Å ta en tatovering er en ting. Å ta vare på den er noe helt annet. I dag skal jeg skrive om etterbehandling, som er en minst like viktig jobb som selve tatoveringen.

ta vare på tatoveringen.png

Ditt eget ansvar

Tar du ikke vare på tatoveringen, kan den bli blass og ujevn. En tatovering er faktisk ikke permanent før den er ferdig grodd. Som en artist så kan jeg gi deg en flott tatovering, men så fort du går ut av døren er det ditt eget ansvar å ta best mulig vare på den. Og jeg regner faktisk med at du gjør det.

Det finnes mange feil folk gjør når de er nytatoverte. Et av de vanligste feilene er å smøre tatoveringen for mye av gangen, og ikke la huden puste. Dette kan fort føre til utslett og kviser, og muligens også en infeksjon. Så vask tatoveringen ofte i starten, og smør kun tynne lag med salve, gjerne kun etter behov, altså når tatoveringen virker tørr.

En fersk tatovering er et åpent sår som vil blø og væske i et par dager, alt avhengig av størrelsen på tatoveringen. Små tatoveringer væsker mindre, større mer. Det som er viktig å forstå er at all væske som kommer ut, vil bli til skorpe dersom det tørker inn. Så lenge tatoveringen er innpakket, er det vakuum, og det vil ikke danne seg en skorpe. Målet er å minimere skorpe for å hindre tap av blekk.

Hva du trenger til din tatovering

Du trenger en såpe, og en salve, begge helst laget spesielt for ferske tatoveringer. Tatovører anbefaler ofte veldig mye forskjellig av mange grunner. Produkter kommer og går. Det er ikke lett å følge med på alle nyheter, og teste alle underveis. Hør med ditt studio om hva de anbefaler for øyeblikket. Det er ikke alltid lurt å høre på en facebook gruppe eller med venner om hva de anbefaler.

Jeg personlig anbefaler å bruke en salve som ikke er oljebasert, men heller vannbasert. Den største forskjellen er at oljebaserte legger igjen et klissete belegg, noe som fort kan tiltrekke seg smuss og bakterier. En vannbasert derimot vil trekke seg fortere inn i huden og dermed være mindre risiko for tatoveringen.

Du trenger også noe å pakke inn tatoveringen med det første døgnet, muligens 2 døgn hvis du væsker mye. Her kan du bruke plastfolie dersom du ikke har sensitiv hud eller væsker mye. Da bør du heller bruke noe form for kompress eller tisselaken dersom tatoveringen er stor. Da får du absorbert væsken vekk fra tatoveringen samtidig som den blir beskyttet fra bakterier rundt deg.

Jeg personlig elsker denne serien, TattooMED. Den selger vi med stolthet i studioet.

banner_tattoomed.jpg

(Jeg tjener ikke noe på å nevne eller selge dette, det er ikke reklame, kun en ærlig anbefaling)

Før du legger deg samme kveld

Samme kveld som tatoveringen er laget (gjerne rett får du legger deg) kan du ta av innpakningen, vaske grundig med en såpe laget spesielt for ferske tatoveringer og godt med varmt vann slik at du ser at porene er helt fri fra blod og overflødig blekk. Skyll godt med vann sann at det ikke er mer såpe på huden, ikke tørk tatoveringen, men la heller noe vann være igjen på huden. Masser da et meget tynt lag salve sammen med vannet, helt til det begynner å trekke seg inn i huden. Sett deretter på ny innpakning av plastfolie, kompress eller lignende, som du har på over natten. Vurder å sove med et plagg som holder innpakningen på plass hele natten.

De første dagene

Gjenta vasking, smøring, massering og ny innpakning i 1 til 2 dager fra da tatoveringen ble gjort, 2 til 3 ganger daglig, avhengig av hvor mye væske som dukker opp fra porene. Det vil si, hvis det ikke kommer så mye fuktighet ut, kan du slutte med plast/kompress etter 1 døgn, mens ved større tatoveringer, eller hvis du væsker mye kan du fortsette å pakke den inn i opptil 2 døgn. Kontroller at innpakningen hele tiden ser passelig ren ut, ikke er for fuktig eller at tatoveringen virker for tørr. Når du er hjemme, kan du la tatoveringen “lufte seg” i flere timer uten innpakning, så lenge tatoveringen ikke kan bli utsatt for bakterier fra klær, barn, husdyr osv.

Infeksjoner og betennelser

De aller fleste infeksjoner oppstår fordi tilfredstillende etterbehandling ikke blir fulgt. Det er både bedre og lettere å stelle tatoveringen enn å måtte stelle infeksjoner. Ta dine forhåndsregler ved å stelle tatoveringen riktig fra starten. Skulle symptomene oppstå eller du har direkte vondt; kontakt alltid lege for videre behandling.

Gode tips for å unngå infeksjoner og betennelser:

 • Vask deg ALLTID på hendene før du smører eller tar på tatoveringen
 • Sov i rent sengetøy de første nettene
 • Bruk rene klær
 • Rene håndklær
 • Ikke eksponer din ferske tatovering for dyr, barnehender mm

Sol og bad

Ting du må unngå når du har en fersk tatovering er direkte sollys. Som nytatovert, å stikke på stranda eller i solarium de første dagene er ikke særlig lurt. Sola som treffer tatoveringen vil brenne deg, lage skorpe og gjøre vondt. Du bør heller ikke bade, uansett vann, hverken i hav, basseng eller badekar. Hold deg til dusjer. Tatoveringen har ikke godt av å bli bløtlagt i mer enn noen minutter, og mange bakterier trives godt i all slags vann. Se gjerne eget innlegg om Sommer, Sol og Tatoveringer her.

Trening

Du kan fint trene kroppen den første tiden etter å bli tatovert, bortsett fra bassengtrening. Du kan fint løpe og sprette, pumpe og svette. Men ta hensyn til tatoveringen, og ta hensyn til at kroppen skal kunne fokusere på å la såret gro. Gjør du en spesifikk bevegelse som gjør vondt på området der tatoveringen er, er det lurt å holde seg unna denne bevegelsen. Du kan eventuelt smøre tatoveringen rett før trening, sånn at den ikke føles stram når du trener. Trener du for hardt eller for mye, kan dette gå ut over gro prosessen, du kan da gro saktere eller ikke ha like god beskyttelse som dersom du hadde tatt det med ro. Dermed kan du lettere få en betennelse eller infeksjon.

Hvor lenge skal jeg smøre min tatovering?

Gjennomsnittlig gro-tid er ca 3 uker. Det tar ofte litt lengre tid på ben, ankler og føtter. Smør tatoveringen kun ved behov. Huden vil bli mer og mer normal etterhvert som den gror, og du får mindre og mindre behov for å smøre. Husk å heller smøre for lite eller for sjelden, enn for mye eller for ofte.

Gyldne regler

 • Bruk aldri håndkle, svamp eller klut direkte på tatoveringen mens den gror.
 • Parfyme, deodorant o.l. må ikke brukes i nærheten eller på tatoveringen under gro-prosessen.
 • Unngå direkte sollys og solarium i 4-6 uker (se eget innlegg).
 • Ikke bad! Uansett type vann. Kun ren dusj, de første 4 uker (se eget innlegg).
 • Aldri klø eller klore på, ved eller inntil tatoveringen mens den gror.
 • Har du husdyr eller små barn bør du beskytte tatoveringen ekstra godt ved å holde tatoveringen vekk fra disse med tanke på bakterier.
 • Kle deg etter tatoveringens behov, dvs ikke la sømmer eller stramme tøy gnage på tatoveringen, i hvert fall i begynnelsen.
 • Bruk sunblock på tatoveringen når du soler deg i fremtiden. Med tiden vil tatoveringen blekes av solen, samtidig som fargene i tatoveringen kan se møkkete ut når du blir brun (se eget innlegg).

Ta godt vare på tatoveringen din, så holder den seg fin i mange år fremover. Lurer du på noe er du hjertelig velkommen til å kommentere under.

 

Thank you so much for visiting my blog today. If you liked “Hvordan ta best mulig vare på din tatovering!”, please feel free to share it with others. Comment below if you want to ask me a question or just say Hi. Sorry for the language confusion these days, I am currently switching over to English.

If you don’t already, you are more than welcome to follow me on Instagram, my personal Instagram, my Youtube channel and Pinterest. Remember, all appointment booking for tattoos go through the request form at attitude.no, not with me.

Do you want blog updates in your inbox? I write a weekly newsletter with the latest posts. You can sign up for it HERE. It’s completely free.

See ya!

Please follow and like me:
error