tjener en tattoo artist.png

“Hei Linda. Jeg fant deg via YouTube. Jeg drømmer om å bli tatovør. Jeg er fortsatt ganske ung, men jeg lurer på:

Tjener man godt på å være tatovør?

Tatoveringsyrket kan sammenlignes med de fleste andre kreative yrker. Om du er frisør, fotograf, musiker eller kunstner. En nyutdannet frisør som får jobb i en anerkjent salong vil tjene penger fra dag en, men ikke nødvendigvis bli rik. Mens en kunstner har vanskeligere med å tjene penger fra starten, og må sakte men sikkert bygge opp et navn før man kan ta seg godt betalt, og kanskje etterhvert bli millionær, med ekstremt mye arbeid, nettverk og litt flaks.

tattoo-3268988_960_720.jpg

Bilde hentet på pexels.com

Tatovører er en mellomting av en frisør og en kunstner, i hvert fall i mine øyne. Ja, vi kan tjene en grei lønn fra dag en som tatovør, eller vi kan bygge oss opp et navn og faktisk tjene bedre enn advokater o.l.

Alt handler om man klarer å gjøre alt av følgende:

Egen innsats

Jo hardere du jobber, jo større er sjansen for at du blir bedre på det du gjør, og blir kanskje anerkjent for det en dag. Legger du all energi og kjærlighet i det du driver med, uansett hva det er, er sjansene større for at du lykkes. Det lønner seg ikke å sitte på latsiden og drive dank hvis man vil bli fremgangsrik.

pexels-photo-89625.jpeg

Bilde hentet på pexels.com

Selg deg selv

Ikke vær redd for å vise frem deg selv og dine ferdigheter. Hvis du vil ha kunder, må du kunne selge deg selv. Du er på en måte et produkt, som er bedre enn mange andre produkter. Du må kunne vise frem hvorfor, og på hvilke måter. Du må rett og slett markedsføre deg selv, uansett hvilket nivå du er i, som lærling eller tatovør. Bruk sosiale medier. Jo fler jo bedre. Ja, det er mye jobb. Men det er så mange andre som deg der ute som gjør det enda bedre enn deg, oftere, kulere, hippere. Skal de få alle kundene? Eller vil du ha en bit av kaka? Da må du ut dit du også.

pexels-photo-365347.jpeg

Bilde hentet på pexels.com

Følg med i tiden

Tidene forandrer seg hele tiden. Et av mine største idoler er Madonna, som har vært i musikkbransjen siden omtrent da jeg ble født. Hun forandrer seg med tiden, og følger markedet, sånn at hun ikke blir en “tidligere trend”. Jeg ser veldig opp til henne, og ønsker å gjøre det samme innen min bransje, tatovering. Jeg følger med i trender, jeg lærer meg nye teknikker, utstyr, materialer og arbeidsmåter. Før tegnet jeg designs med blyant på papir, nå lager jeg de på Photoshop. Mange tatovører velger å gjøre ting på “den gamle måten” for å opprettholde en viss sjarm. Det er forståelig, og søtt, men det fungerer ikke i min travle hverdag. Skal jeg kunne fokusere på å lage de beste tatoveringene jeg kan, er det lurt å gjøre arbeidsdagen raskere og enklere med nyere måter. Jeg vil gjerne rekke å komme hjem til familien før barna legger seg om kvelden.

people-2590677_960_720.jpg

Bilde hentet på Pixabay.com

 

Jobb effektivt

Som jeg nevnte over, skjer det forandringer med arbeidsmåter, maskiner og teknikker, som gjør at man kan jobbe mer effektivt. Som å lage designs på photoshop osv. Men det handler også mye om hvordan du tilbringer dagen når du er på jobb. Kanskje du får en avbestilling i siste sekund, hva velger du å gjøre da? Tar en tur ut og shopper et par timer? Eller velger du å lage et kult design som du har lyst til å tatovere? Og legger det ut på sosiale medier og frister kunder med en nice price? Kanskje du kan få en ny kunde som kan komme allerede den samme dagen! Hva tror du selv er mest gunstig for din inntekt?

pexels-photo-955938.jpeg

Bilde hentet på Pixabay.com

Vær økonomisk

Ja, alle kan tjene penger fra starten av. Jeg gikk dessverre i fellen da jeg var 20 år og nybakt selvstendig næringsdrivende. Da jeg skjønte hvor mye jeg tjente gikk jeg rett ut og shoppet opp alle pengene. Jeg var jo rik! Etterhvert skjønte jeg at man måtte betale skatt, og andre utgifter kom krypende. Er man sparsommelig, og setter av til uventede regninger, og holder tilbake på unødvendige innkjøp, blir man jo rik. Enkel matematikk egentlig, tjener du mer enn du bruker blir du bare rikere og rikere!

piggy-bank-970340_960_720.jpg

Bilde hentet på Pixabay.com

Tenk Butikk

Veldig mange tatovører, som sikkert også fotografer, frisører og andre kreative tjeneste-yrker, er snille på prisene. De undervurderer ofte sin egen profesjonelle verdi, og underpriser seg selv. Mange gjør gratis eller billige tjenester til venner og bekjente, for hva? For å være snill? Alt du gjør har en verdi, og skal betales for. Jeg snakker selvfølgelig ikke om når en frisør klipper barnet sitt hjemme, eller når fotografen tar bilder i bestevennens bryllup. Jeg snakker om den daglige driften. Noen ganger gjør jeg tatoveringer billigere, men da er det via en konkurranse, promotering eller noe annet som gjør at jeg kan bruke materialet innen markedsføring, som da også har en verdi. Jeg var veldig soft på det før, og ga bort og prutet hit og dit for å være snill. Det var først når jeg regnet på hvor mye jeg hadde ditt bort, samtidig som kemneren kom for å innkreve gjelden, at jeg forsto at det faktisk er en butikk, og ikke en venneklubb.

tattoo-artist-556036_960_720.jpg

Bilde hentet på pexels.com

En oppsummering, og et endelig svar på om man tjener godt som Tattoo Artist, er at ja, du kan tjene veldig godt hvis du står på og gjør det jeg har nevnt. Hvor mye spørs på så mange aspekter, så det er umulig å si en gjennomsnittlig sum. Tror ikke det finnes noen statistikk på dette i Norge. Men kjør på, og kjør hardt, så vil det belønnes godt.

Jeg håper dette besvarer spørsmålet godt. Tusen takk for at du er innom bloggen min. Har du andre spørsmål innen tatovering eller bransjen? Kommenter under, så svarer jeg i spørsmålsrunde, eller gjør et eget innlegg om temaet.

Les mer om tatoverings-bransjen her: