Jeg er datanerd. Jeg har lekt med hjemmesider siden starten av Internett, og har igjennom årene brukt mange “gjør det selv”- sider. Jeg hadde aldri tid eller tålmodighet til å lære meg HTML språket. Har du?

Hvis du er ute etter å lage en nettside selv, må du nok først bestemme deg for hva som er viktigst. Er det et flott utseende? Skal den være enkel og oversiktlig? Skal det fungere som et flott galleri eller som en Nyhets-blogg? Se på andre nettsider i din sjanger, og få inspirasjon først. Så må du skrive ned hvordan oppbygging du vil ha. Hva skal synes på forsiden? Hvilke andre sider trenger du? Få det planlagt før du begynner å lage selve nettsiden.

Her er nettsteder jeg selv har brukt de siste årene og rangert de fra best til dårligst:

  1. Wix
  2. WordPress
  3. Weebly
  4. imcreator.com
  5. Squarespace

WIX

Da jeg laget nettsiden til http://www.attitude.no brukte jeg wix. Det er min desidert største anbefaling når du vil lage en bra nettside først og fremst. Den har også blogg løsning, men ikke like bra “on the go” for deg som skriver mange innlegg på farta. Men for en god nettside med mange muligheter er den perfekt! Her kan du legge til alt av html, plugins og widgets, så det finnes egentlig ikke mye begrensinger på hva som er mulig.

WORDPRESS.COM

For min egen blogg bruker jeg wordpress.com fordi den har like mange muligheter som wix, men har en veldig bra mobil app, sånn at du kan skrive i bloggen hvor og når som helst. Den er ikke laget for å kunne forme utseendet selv, men den har uendelig med ferdige templates laget for blogger, gratis og ikke. Husk at det er stor forskjell på wordpress.com og wordpress.org. Den første, som jeg bruker er ganske enkel, du logger deg på online, og lager bloggen, skriver, legger til plugins osv. Den andre er helt selvstendig, du laster ned det du trenger, og må selv laste opp via ftp. Veldig avansert. Jeg har aldri helt skjønt det, så hold deg til wordpress.com i første omgang.

WEEBLY

Weely er ganske lik wix, men litt simplere. Ikke like fri på utseende som wix, og ikke så bra blogg-templates som wordpress. Men mye enklere enn både wix og wordpress hvis man vil lage en nettside fort og enkelt. Fin for nybegynnere.

IMCREATOR

Fant denne ganske nylig, for ett år siden, den var veldig fin, enkel å bruke, responsive sider, fine gallerier, fresht og lett. MEN, når du legger opp en del bilder, tar siden lang tid å laste opp. Så, etterhvert som siden hadde mye innhold, ble vi skuffede over at den brukte så lang tid å loade. Så hvis du skal ha en liten side uten for mye bilde-gallerier og videoer, er denne veldig fin. Moderne og smooth.

SQUARESPACE

Denne vet jeg ikke like mye om, da jeg kun har testet den litt, jeg har ikke publisert en nettside, da man måtte betale før man fikk se siden publisert. Ellers var det mange fine templates, en del av de med parallax scrolling, som er ganske fresht og trendy (Har det på wix også forresten). Ellers synes jeg også at det var litt tungvinn måte å redigere sider på, ikke så enkelt som i de andre.

Ta en titt på de selv, som regel kan du kjøre gratis versjon, eller evt en prøveperiode for å bare se om det er en bra side for deg før du bestemmer deg.

Kommenter gjerne hvis du har noen andre nettsider som ikke er nevnt her, som du mener fortjener en plass på listen over de beste gjør-det-selv-sidene.

Advertisements