Er det trygt å tatovere seg når man er gravid? Dette er et spørsmål vi ofte får i studioet. Jeg er selv gravid for øyeblikket. Jeg har mange tatoveringer fra før, og skal ha fler. Det er ikke et tydelig fasit svar på om det er helt trygt eller ikke, men jeg skal forklare litt om risikoene.

Infeksjoner

Å tatovere seg innebærer alltid en fare for infeksjoner. Som gravid har du et lavere immunforsvar, og dermed er evnen til å kjempe mot infeksjoner nedsatt. Det kan derfor veldig lett oppstå infeksjoner, og antibiotika må da ofte til for å ta knekken på den. Men under svangerskapet skal en unngå ”unødvendige” medisiner, antibiotika inkludert. Kroppen har nok med andre ting å tenke på i denne perioden.

Les også: Tatovere barne-portrett – Hva bør du tenke på?

pregnancy-1966493_960_720.jpg

bildet er hentet fra pixabay.com

Fosteret

Det finnes dessverre ikke mye kunnskap om mulige skadevirkninger av selve tatoverings-blekket på fosteret. Er tatoveringen gjort på riktig måte, forblir blekket i overflaten og går normalt ikke over i blodet. Men selv om sjansen er liten, er det ennå så lite kunnskap om kjemiske strukturen og giftigheten av tatoveringer, at ingen kan med sikkerhet si at blekkets kjemikalier ikke kan skade fosteret. Særlig er det første trimesteret en kritisk fase i fosterets utvikling, og enhver unødvendig eksponering av kjemiske stoffer bør unngås.

pregnant-1245703_960_720.jpg

bildet er hentet fra pixabay.com

Smerten

Å tatovere seg er på ingen måte en smertefri prosess, og det er kjent at fosteret reagerer på mors smerte og at det sannsynligvis kan bli stresset av det. Det er opp til hver og en å tenke over de potensielle farene dersom en ønsker å tatovere seg mens en er gravid. Og hvis du bestemmer deg for å gjøre det, kan det være veldig vanskelig å finne en tatovør som er villig til å gjøre jobben. De fleste vil avslå ønsket på grunnlag av farene nevnt over.

Den sikre siden

Ifølge Mattilsynet finnes det lite tilgjengelig informasjon om risikoen ved å tatovere seg mens man er gravid. Men siden risikoen er ukjent, bør man for å være på den sikre siden vente med å ta en tatovering eller tatovere permanent makeup til etter man har født. Jeg tatoverer ikke gravide. En tatovering varer livet ut, så hvorfor ikke vente til kroppen er klar for å ta imot tatoveringen ordentlig?

Les også: Ta vare på din tatovering! (Etterbehandling)